Neen, rood is geen rood!


CMYK
CMYK is de drukwerk standaard. CMYK komt van Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart).
Een drukpers mengt die kleuren om tot een waaier van verschillende kleuren te komen.
Eigenlijk hetzelfde principe als jou printer thuis. Je vervangede zeker en vast al eens de inkpatronen. Dit zijn er meestal ook 4 waarvan Cyaan, Magenta en Geel + zwart.
Lever dus altijd je drukbestanden voor full-colordrukwerk aan in CMYK!

RGB
RGB doet je alvast wel vermoeden dat het hier gaat over Rood, Groen en Blauw. Door deze drie kleuren te mengen kunnen we een waaier aan kleuren bereiken. Zowel donker als helder. Daarom wordt RGB gebruikt bij beeldschermen. Doe eens gek: neem eens een vergrootglas en kijk ermee naar je computerscherm of je smartphone. Die kliene lichtpuntjes die je ziet zijn pixels. Deze zijn opgebouwd uit... inderdaad, rood blauw en groen!

Pantone - Wat is PMS?
PMS staat voor Pantone Matching System. Dit systeem is ontworpen door het bedrijf Pantone. Deze stelden een waaier aan kleuren op die over de hele wereld dezelfde zijn. Zo kun je een kleur kiezen en zal iedere drukker diezelfde kleur drukken.
Daarom is het belangrijk je Pantone kleuren zelf om te zetten naar CMYK om onaangename verassingen te voorkomen.

Waarom CMYK? en geen RGB?
We kunnen diep ingaan op waarom drukpersen CMYK kleuren gebruiken en beeldschermen te maken hebben met RGB kleuren, maar we proberen het kort te houden.
Simpel gezegd zijn RGB-kleuren afkomstig van een lichtbron en kunnen daardoor heldere kleuren bereiken. CMYK kleuren ontstaan niet uit lichtbronnen.

Het is dus belangrijk dat je je RGB afbeeldingen, bijvoorbeeld een foto, omzet naar CMYK kleuren. Je zult misschien zien dat heldere kleuren wat fletser worden, dat komt dus omdat het CMYK spectrum minder felheid bereikt. Wanneer je hiermee te maken hebt, is het goed om te kijken of je een matchende kleur kunt vinden in het CMYK spectrum. 

Leuk feitje, je visuele spectrum (dus wat je oog ziet) bereikt nog veel meer kleurhelderheid! Ook zijn er 'kleuren' die het oog niet bereikt, denk bijvoorbeeld aan ultra violet of infrarood! 

Zijn er nou toch nog vragen waarvan je denkt, hier kom ik niet helemaal uit? Aarzel dan niet om eens contact met ons op te nemen! We helpen je graag.